Csikai András a bulgáriai Eb-n bizonyíthat!

2017. 08. 08. (kedd) 12.06

A DKA-DSI kosarasa is bekerült az U16-os magyar válogatott utazó keretébe.

Augusztus 10-én Írország ellen kezdi meg szereplését a ,,B” divíziós Európa-bajnokságon a magyar U16-os kosárlabda válogatott. A nemzeti csapatban szerephez juthat a DKA-DSI játékosa, Csikai András (a képen balról) is, aki még Szerencsen kezdett el kosárlabdázni, és a 2015-2016-os szezonban vendégjátékosként szerepelt a DKA-DSI kadet „B” csapatában Szegeden egy felkészülési tornán, majd az EYBL nemzetközi ligában.

Ezeken a mérkőzéseken mutatott teljesítménye, hozzáállása, folyamatos fejlődése és jó felépítése a korosztályos válogatott edzők figyelmét is felkeltette. 2016-ban meghívót kapott a korosztályos képzőtáborokba és 2016 nyarán Debrecenbe igazolt. A sportolás mellett kiváló tanulmányi eredményének köszönhetően a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanulója lett.

A 2016-2017-es szezonban csapata meghatározó játékosává vált. Fejlődése folyamatos volt, melyet szorgalmának és gyors tanulásának köszönhetett. A csapat edzései mellett egyéni képzésen is részt vett, melyet a sokszoros válogatott Molnár András tartott. A DKA-DSI csapatával nagyon jól szerepelt az őszi szezonban, így a téli válogatott időszakban Lengyelországban az Olimpiai Reménységek Versenyén magára ölthette a címeres mezt Lengyelországban. Ezt követően a TÁG színeiben országos diákolimpiai bronzérmet szerzett és tovább folytatta eredményes szereplését a saját korosztályában a DSI színeiben.

Tehetségének és szorgalmának köszönhetően tavasszal az egyel magasabb korosztályban a juniorok között is pályára lépett. 2017 áprilisában a juniorokkal országos 6. helyezést, míg májusban a kadetekkel országos 9. helyezést ért el.

A két országos döntő közötti hétben Horvátországban szerepelt a TÁG csapatával az iskolai világbajnokságon.

Az eredményes szezont követően csapattársával Balázsi Somával (a képen jobbról) meghívást kaptak a magyar U16-os válogatottba. Június közepén kezdték a felkészülést nagy szorgalommal és várakozással. Sajnos a keretszűkítések alkalmával kettejük közül csak András került be a 14 fős keretbe. Ezt követően a megmaradt keret egyszerre készült a győri EYOF-ra, ahova végül Andrást nem nevezték, de végig a csapattal volt és edzett, készült arra, hogy az ezt követő kerethirdetésnél az Eb-re utazó együttesbe bekerül.

A kemény munka, a szorgalom, az elhivatottság és a sok áldozatvállalás meghozta gyümölcsét. Csikai András a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola DKA játékosa Bulgáriában a magyar válogatott tagjaként képviselheti hazánkat, városunkat és klubunkat.

Csikai András edzői a 2016-2017-es szezonban Kovács Balázs és Boldizsár Ferenc voltak, míg a junior csapatban, a TÁG-os csapatban, illetve 2017. június 1-től már a Ráthonyi Tamás – Kádár Tamás páros dolgozik vele.

A 2001-es születésű kosaras elmondta: „Hatalmas örömmel fogadtam a hírt, hogy meghívást kaptam a korosztályos válogatott keretébe, ami nagy megtiszteltetés számomra. Ugyan ez egy egész nyári elfoglaltságot jelent, de ezért dolgoztam keményen egész szezonban, hogy ilyen nyári programom legyen. Két évvel ezelőtt kezdtem el kosarazni, ezért ez nagyon nagy előrelépés nekem, amiből sokat tanulhatok. Amióta elkezdtem kosarazni mindig tagja szerettem volna lenni a válogatottnak, de nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hamar eljön. Meg szeretném köszönni az előző edzőimnek, hogy megismertették velem a kosárlabdát, és a Debreceni Kosárlabda Akadémiának, hogy támogatnak a céljaim elérésében. Bízom benne, hogy jól fogunk szerepelni és az elvégzett munkának meg lesz az eredménye.”-fogalmazott Csikai András.


Korábbi edzője, Kovács Balázs szerint: ,, „Nagyon büszkék vagyunk Boldizsár Ferenc kollégámmal Andrásra. Csapatunk egyik legszorgalmasabb játékosa volt az elmúlt szezonban. Sok plusz munkát is vállalt és komoly áldozatokat hozott a kosárlabdáért, hiszen nem egyszerű kollégistaként távol lenni az otthontól. Biztos vagyok benne, hogy mindent meg fog tenni a sikerért, és ezúton is sok sikert kívánunk neki. Meg szeretném említeni András mellet Balázsi Somát is, aki az Eb-re készülést elkezdte a válogatottal és a 18 fős keret tagja volt. Ő is rengeteg munkát végzett az idényben és a téli időszakban két tornán is szerepelt a válogatott színeiben, most sajnos az élet így hozta, hogy az Ő posztján más játékos bizonyíthat majd Szófiában. Mindkét játékosunk megérdemli a dicséretet, és bízom benne, hogy folytatják a szorgalmas munkát Ráthonyi Tamás és Kádár Tamás kezei alatt és ugyanolyan hasznos tagjai lesznek a Debreceni Kosárlabda Akadémia U18-as csapatának is, mint az idei kadet csapatnak voltak.”-zárta gondolatait a szakember.

A magyar válogatott a ,,C” csoportba kapott besorolást a 24 csapatos Eb-n, ahol Bosznia-Hercegovina, Csehország, Írország, Norvégia és Szlovákia legjobbjai ellen lépnek pályára a csoportmérkőzéseken.
Cikk nyomtatása