Csütörtöktől Cívis Kupa az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban!

2017. 04. 10. (hétfő) 20.13

Rangos nemzetközi utánpótlástornára kerül sor április 13. és 16. között Debrecenben. A Debreceni Kosárlabda Akadémia és a Debreceni Sportcentrum által szervezett négynapos versenyre Európa elit utánpótlás műhelyei mellett a cseh korosztályos válogatott és a magyar U15-ös szelekció is meghívást kapott.

A szervezők célja a hagyományteremtés, szeretnék évente egyszer a cívisvárosba csábítani a kontinens elismert utánpótlás együtteseit. Bátran kijelenthető, hogy Debrecenben a közelmúltban újra fellendült a kosárlabdaélet. A DEAC Kamilla Gyógyfürdő nagyra törő céljai mellett, az elmúlt években több neves világeseménynek is helyszíne volt a város (női Európa-bajnokság, 3×3 World Tour Masters, 3×3 U18-as Európa- és Világbajnokság). Az utánpótlás kosárlabdázók „Bajnokok Ligájának” is tekinthető EYBL (Europian Youth Basketball League) sorozatban pedig a selejtezők mellett régiós döntőt is rendeztek az Oláh Gábor utcában. A Sportcentrum és a Kosárlabda Akadémia bízik abban, hogy nem csak a pályára lépő fiatalok fejlődését segíti majd a torna, de a színvonalas mérkőzések láttán egyre több fiatal kezd majd kosárlabdázni.

Csütörtöktől szombatig két négyes csoportban küzdenek meg egymással a csapatok, míg húsvét vasárnapján a helyosztókra kerül sor. A hazai Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI a „B” jelű csoportba kapott besorolást, ahol a spanyol Alicante, a cseh USK Prága és a bosnyák BC Kos Sarajevo lesz az ellenfelük. Utóbbi egyébként az egykori debreceni közönség kedvenc, Sejo Bukva kosárlabda akadémiája. Az „A” csoportban a Góbi Henrik által irányított magyar U15-ös szelekció mellett a cseh U15-ös válogatott, az olasz Fortitudo Bologna és az Adria Ligás Mega Leks fiataljai szerepelnek majd.

Nemcsak a magyar csapatok miatt érdemes kilátogatni a négynapos tornára, hiszen a magasan jegyzett nevelőegyesületeknél több világklasszis is bontogatta szárnyait korábban. A szerb Mega Leks-nél nevelkedett játékosok közül az elmúlt három esztendőben hat játékost is draftoltak az NBA-be, köztük a legismertebb a Denver Nuggets sztárja, Nikola Jokic. A debreceniek csoportellenfele, az Alicante pedig szintén NBA játékosokat foglalkoztatott korábban, a spanyol csapatban megfordult többek között Jose Calderon és Pablo Prigioni is.

Naponta négy mérkőzést rendeznek majd az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, melyeket az interneten keresztül is lehet majd követni élőkép és élő statisztika formájában a Cívis Kupa hivatalos honlapján (civiscup.hu).

 

A torna menetrendje:

április 13. csütörtök:

12:00 Fortutido Bologna (ITA) – Mega Bemax (SRB)

14:00 FL Alicante (ESP) – BC Kos Sarajevo (BIH)

16:00 Magyarorszáh U15 – Csehország U15

18:00 Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – USK Prága (CZ)

 

április 14. péntek:

12:00 Csehország U15 – Fortutido Bologna (ITA)

14:00 Mega Bemax (SRB) – Magyarország U15

16:00 USK Prága (CZ) – FL Alicante (ESP)

18:00 BC Kos Sarajevo (BIH) – Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI

 

április 15. szombat:

12:00 Mega Bemax (SRB) – Csehország U15

14:00 BC Kos Sarajevo (BIH) – USK Prága (CZ)

16:00 Magyarország U15 – Fortutido Bologna (ITA)

18:00 Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – FL Alicante (ESP)

 

április 16. vasárnap:

12:00 7. helyért

14:00 5. helyért

16:00 3. helyért

18:00 Döntő

 Cikk nyomtatása