Zsebben a diploma!

2017. 02. 15. (szerda) 18.09

Kézilabda szakedzői képesítést szerzett a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar hallgatójaként Sándor László, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola U-11-es fiú csapatának edzője, akinek a vizsgabizottság után mi is feltettük a kérdéseinket.

Gratulálok, de nem láttalak a Főnix Kupán, mi volt az oka?

Azon a hétvégén U12-es gyerekbajnoki fordulót rendeztek Újfehértón, emiatt nem indult ez a korosztály a Főnixen. Továbbá azért nem láthattál, mert Nyíregyházán rendezték az 5. és a 6. korcsoportos labdajáték Diákolimpia országos döntőjét, ahol játékvezetőként tevékenykedtem.

Szakedzői diplomával a kézben megváltozik az ember élete?

Először is megnyugszik az ember, vége az újabb egyetemi éveknek. Másodsorban arról szólnak a pletykák, hogy előbb-utóbb a kézilabdában foglalatoskodó edzőknek meg kell szerezni ezt a végzettséget. Én ezen túl vagyok…

Mikor esett le pontosan az a bizonyos nagy kő a szívedről?

Abban a pillanatban, ahogy kihúztam az államvizsgán az egyes tételt, hatalmas kő zuhant a mélybe. Tudtam, hogy menni fog a dolog, ráadásul a szakdolgozat bírálatom is egy ponttal maradt le a jelesről, amit ugye a záróvizsgán kellett megvédeni, így ott is jó pozícióból indulhattam.

Milyen volt a képzés elméleti és gyakorlati része, hogy nézett ki?

2015 márciusában indult keresztféléven a képzés, melynek a Testnevelési Egyetem adott otthont. Négy félévig képeztek, melyben több új ismeretanyaggal próbáltak ellátni minket. Vannak olyan edzőképzések, ahol különválasztják az elméleti és a gyakorlati oktatást, itt viszont nem. Minden kurzus alkalmával voltak gyakorlati és elméleti órák is.

Ki volt az, akitől a legtöbbet tanultál?

A gyakorlati alkalmakból tudtam a legtöbb újdonságot meríteni, ezen órák zömét Ökrös Csaba tartotta, így őt mondanám.

Miről szól a diplomamunkád, és miért pont ez a téma?

Teljesen új témáról próbáltam írni. Miután kiderült, hogy játékvezetéssel még senki sem foglalkozott, én pedig már nyolcadik éve dolgozom ezen a területen is, így összehoztam a kettőt. 2016. július 1-től sok szabályt módosítottak a kézilabdában, ezeket vizsgáltam szakdolgozatomban.

Azt mondják, evés közben jön meg az étvágy, a Sándor László mesteredző nem hangzik rosszul…

Egyelőre így is marad… Most a munkáimra szeretnék koncentrálni, az iskolában hatodikos osztályfőnök vagyok, itt a továbbtanulás, nyakunkon a farsang. A Sportiskolás fiaimmal gőzerővel dolgozunk, és folyamatosan zajlanak a játékvezetői dolgaim is.

A gratulációkból tele van már a padlás?

Sok gratulációt kaptam, de azzal, hogy meglett ez a papír, az élet nem áll meg.

Becsukott szemmel is megy a Debrecen-Budapest útvonal?

Ne is mondd… Két éven keresztül minden hónapban fel kellett utaznom, ott tölteni három napot, illetve ne feledkezzünk meg a vizsgaidőszakról sem. Természetesen a vizsgáim sem úgy lettek összehangolva, hogy egy felutazással le lehetett volna tudni…

 

Ó Nagy FerencCikk nyomtatása