Az aranyért játszik a DKA-DSI

2016. 05. 29. (vasárnap) 00.27

Az utolsó negyed előtt még hat pontos hátrányban volt, végül kettővel nyert a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI serdülő csapata a Nemzeti Kosárlabda Bajnokság debreceni nyolcas döntőjében. A Vasas elleni elődöntőben 68-66-ra nyertek a hazaiak.

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – Vasas 68-66 (23-18, 9-15, 16-21, 20-12)

DKA-DSI: Lóczi -, HORAI 14, NEMES 12, Somi 4, Varga 5, PETRIKOVITS 17, Sass -, Czeglédi -, Kalmár -, Stupek 5, Neuwirth 7, Szabó 4.

Vasas: RADICS 19, Szilas 2, Sebestyán 3/3, Starosta 2, FARAGÓ 13/6, Schafrek 5, Szabó -, Dobsa 2, Linder 5, Honti 4, Tittmann 10, Balázs 1.

Finoman szólva sem volt ismerkedő jellegű a mérkőzés eleje, nagyon bekezdtek a csapatok, három perc után már 9-9-et mutatott az eredményjelző. Nemes ziccerével 5 pontos előnybe került a hazai csapat (17-12), a Vasas kénytelen volt időt kérni. A rövidszünet után Dobsa Dávid ziccerével közelebb lopózott a pasaréti alakulat, de Somi Miklós azonnal válaszolt a büntetővonalról. Hiába tett meg mindent a piros-kék együttes, a különbség megmaradt a negyed végéig.

A sorcsere után a védekezésé volt a főszerep, mindkét védelem nagyon jól zárt. Balázs Előd ziccerét Neuwirth Bence kiütötte a lelátóra, a következő támadásban pedig Stupek Ádám duplájával már kétszámjegyűre duzzadt a különbség (28-18). A pasarétiek nem adták fel, s három gyorsindítással egy percen belül felzárkóztak, Cserfalvi István pedig magához hívta övéit. Egyértelműen megtört a hajdúságiak lendülete, Linder Ádám pedig megmutatta, hogy ő is tud a levegőben szerelni. Két perccel a vége előtt újra a pasaréti játékos volt a főszereplő, triplájával már náluk volt az előny (28-29), melyet egészen a nagyszünetig sikerült is megtartaniuk.

A második félidő elején is potyogtak a kosarak, a hazaiaknál Petrikovits Norisz volt a húzóember, míg a fővárosiaknál igazi csapatmunka folyt. Faragó Levente és Schafarek Ármin tripláival már kilenc ponttal is meglépett a vendég együttes (36-45). A cívisvárosiak időkéréssel, majd egészpályás letámadással válaszoltak, ami meg is hozta a várt eredményt, de a Vasas rendkívül taktikusan játszva, hat pontot megtartott előnyéből.

Stupek hátradőlős tempójával kezdődött a záró felvonás, Nemes Ákos ziccere után pedig már csak két pont volt közte (52-54). Horai Péter kettesénél szinte felrobbant a csarnok, az utolsó öt perc döntetlen állással kezdődött meg. Tittmann Boldizsár duplájára Petrikovits Norisz válaszolt egy kettő plusz egyes akcióval, így hosszú idő után újra a hazaiaknál volt az előny, de a fővárosiak a következő támadásból azonnal egalizáltak. Az utolsó percben Varga Máté duplájával ismét a DKA-DSI állt nyerésre (65-63), majd Petrikovits értékesített kettőből egy büntetőt. A pasarétieknek kicsivel több, mint fél perce maradt, de Radics ezúttal csak egy szabaddobást értékesített, majd a hazaiak játékosa is így tett (67-64). Radics közelijével már csak egy pont volt közte, de Petrikovits büntetőjére már nem jött válasz, így a holnapi nap a hazai csapat játszhatja a Fehérvár elleni döntőt, míg a Vasas a MAFC-al csatázhat a bronzért.

Cserfalvi István: Ez egy igazi kosárlabda mérkőzés volt, két nagyon jól felkészült csapat játszott ma. A Vasas egy nagyon jó ellenfél volt, végig vezettek, de a végjáték most nekünk jött ki jobban. Úgy gondolom, hogy az egészéves teljesítményünkkel megérdemeltük a döntőt.

Magyar Zoltán: Gratulálok a Debrecennek és a saját csapatomnak is a mérkőzéshez. Erőn felül küzdöttünk, sokáig a kezünkben volt a mérkőzés, de ami az erősségünk volt sokáig, abban a végére elfáradtunk. Pontatlanok voltak a befejezések, egy picit sajnos összeestünk a végére, és fegyelmezetlenek is voltunk. Fölállunk, és holnap nekimegyünk a harmadik helynek.Cikk nyomtatása