A sérülés után egyre jobb formában. Egy nap alatt két verseny

2014. 07. 08. (kedd) 10.00

Rövidtávú Magyar Bajnok lett a múlt szombaton a sportcentrum kiváló atlétája Pocsai Balázs, aki 24 óra alatt Balassagyarmaton győzött, majd fél nap múlva egy franciaországi versenyen harmadik lett. Interjú Pocsai Balázzsal a DSC-DSI triatlonistájával.
 Triatlon     Triatlon

 Rövidtávú Magyar Bajnok lett a múlt szombaton a sportcentrum kiváló atlétája Pocsai Balázs, aki 24 óra alatt Balassagyarmaton győzött, majd fél nap múlva egy franciaországi versenyen harmadik lett. Interjú Pocsai Balázzsal a DSC-DSI triatlonistájával.

- Mennyire készültél a balassagyarmati versenyre? - A tiszaújvárosi világkupát leszámítva ez a legnagyobb olimpiai távú verseny hazánkban. Ezért is természetes, hogy a versenynaptáramban fontos szerepet tölt be. 2011 és 2012-ben is én voltam a magyar bajnok ezen a távon. A tavalyi évem, sajnos nem a versenypályán telt, hanem egy komoly sérülés leküzdésével, így a magyar bajnokságon sem tudtam részt venni. Nagyon nehéz helyzetből sikerült talpra állnom, ezért az idei győzelmem minden szempontból fontos volt.

 - Mi döntött ezen a versenyen, mi volt a taktikád? Azzal tisztában vagyok, hogy a futásom még nem olyan jó, mint a sérülésem előtt. Fontosnak tartottam, hogy minél kevesebben szálljunk le az első bolyban a kerékpárról. Ezért az úszás első körében próbáltam erős iramot diktálni, majd Vanek Ákos versenytársam vette át és folytatta ezt a tempót. Ennek eredményeként összesen öten maradtunk az élbolyban kerékpározás kezdetekor. Így már ebben a számban sok esélyes lemaradt tőlünk. A kerékpár első felében nagy tempót diktáltunk, így sikerült Ákossal elszöknünk a maradék 3 versenyzőtől is. Nem sokkal a vége előtt, Ákos kapott egy 1 perces büntetést, mert eldobta az üres energia gél flakonját. Ezért több mint 60 másodperces előnnyel szálltam le a bringáról és innen már „csak” meg kellett tartanom futásban az előnyömet.

- Majdnem másfél perccel jobb időt értél el, mint az ezüstérmes, melyik számban teljesítettél jobban, mint a közvetlen vetélytársaid? - Úgy érzem úszáson és kerékpáron is nemzetközi teljesítményt nyújtottunk. Ha Ákos nem kap büntetést, akkor ez egy szoros befutó lett volna. Ennyi kihagyás után különösen értékesnek tartom ezt az aranyérmet.

- Volt szintkülönbség, és ha igen ez mennyire jó vagy rossz ez neked? Mind a két versenyen volt szintkülönbség kerékpáron. Szombaton nem jelentett különösebb gondot, de vasárnap nagyon kellett küzdenem. Jobban szeretem a technikás, sík pályákat.

- Alig 24 óra múlva már Franciaországban versenyeztél ahol harmadik lettél. Gyakran előfordul, hogy ilyen rövid idő alatt két versenyen is elindulsz, ráadásul, most ha többségében repülővel is, még több ezer kilométert utaztál? Ez volt az első ilyen alkalom és megígérhetem, nem sűrűn fog hasonló előfordulni. A két sprinttáv nem probléma, de ennyi utazással illetve 4 és fél óra alvással ez a két olimpiai táv nagyon megterhelő volt. A fő versenyem a balassagyarmati OB volt, de sikerült helytállnom Franciaországban is, ahol ráadásul nem lehetett kerekpározás közben bolyban haladni, ami azért lehetőséget ad egy kis „pihenésre”. De mindezek ellenére a dobogóra így is felfértem, elsősorban a legjobb futóidőmnek köszönhetően.

- A rövidtávú triatlon versenyeket vagy a hosszúakat szereted jobban? - Féltávon és „Ironman” versenyen még nem próbáltam ki magam és jelenleg nem is tervezem, de ki tudja, mit hoz a jövő. Szupersprint és olimpiai táv (1,5km úszás, 40km kerékpár, 10km futás) között, úgy gondolom univerzális versenyző vagyok. Könnyen alkalmazkodom a körülményekhez.

A következő hetekben mi lesz a programod? A héten utazok is tovább Tartuba, ahol egy sprint Európa kupán fogok elindulni. Szeretnék világkupa pontokkal hazatérni, úgy érzem, már képes is leszek erre. Nagyon készülök a Tiszaújvárosi Világkupára is, ahol 2012-ben 9. lettem. Ez volt az utolsó versenyem a sérülésem előtt. Szeretnék hasonlóan jó eredményt elérni ezen a rangos versenyen, mint két évvel ezelőtt.

   

 Cikk nyomtatása